[10-04-2014]

Brabant evalueert Regiotaxi voor vrije reiziger

Forseti heeft de provincie Noord-Brabant inzicht gegeven in het gebruik van de regiotaxi. de provincie heeft samen met de regio’s de eerste stap gezet in de evaluatie en doorontwikkeling van het product regiotaxi voor de OV-reiziger. De provincie heeft laatst de uitkomsten van de vervoerkundige evaluatie van regiotaxi voor de vrije reiziger in Brabant gepresenteerd aan gedeputeerde Ruud van Heugten en lokale bestuurders. Belangrijke conclusie van de evaluatie: om regiotaxi de komende jaren betaalbaar en  beheersbaar te houden moet de beschikbaarheid van de productformule beperkt worden tot de situaties waarin het werkelijk het vangnet voor OV-reizigers vormt.

Regiotaxi vangnet voor OV-reiziger

Belangrijke conclusie van de evaluatie: om regiotaxi de komende jaren betaalbaar en  beheersbaar te houden moet de beschikbaarheid van de productformule beperkt worden tot de situaties waarin het werkelijk het vangnet voor OV-reizigers vormt. Alleen regiotaxi wanneer er geen regulier OV-aanbod beschikbaar is dus. Wat ook duidelijk werd is dat een vangnet in de toekomst belangrijk blijft, als een soort ‘verzekering’ voor mobiliteit voor iedereen. De provincie wil verder op zoek naar slimme manieren om dit vangnet vorm te geven. Bijvoorbeeld door integraties tussen vervoeroplossingen.


Regiotaxi juiste oplossing?

In de OV-Visie Brabant staat dat waar de vraag structureel te laag blijft voor lijngebonden OV, er een vangnetoplossing wordt geboden. Het vangnet bestaat op dit moment uit de regiotaxi. Dit is een goed functionerend systeem en betrouwbaar voor reizigers, maar de deur-tot-deur service maakt het voor de provincie relatief duur. Er was daarom behoefte aan een vervoerskundig onderzoek naar het functioneren van de regiotaxi voor OV-reizigers en de mogelijkheden om het vangnet anders vorm te geven. 

Evaluatie werkt verhelderend
Voor de evaluatie hebben we onze kennis en ervaring van Mobycon en Forseti ingezet. Daarnaast hebben we breed gekeken naar voorbeelden en ervaringen uit andere regio’s en het buitenland en hebben we data-analyses uitgevoerd op de gebruikscijfers van regiotaxi. Aanvullend hebben we interviews en gesprekken gehouden met diverse partijen en een uitgebreide discussiemiddag georganiseerd met alle betrokken partijen om het over de toekomst van regiotaxi voor de vrije reiziger te hebben. 

“Mobycon heeft in korte tijd veel gegevens op een rij gezet in het vervoerkundige onderzoek. Het heeft voor ons onder andere inzichtelijk gemaakt hoeveel mensen op welke tijden van de dag gebruik maken van de regiotaxi. Deze gegevens zijn daarmee een goed handvat bij de evaluatie van het product regiotaxi.”
Paul van Oeffelt (provincie Noord-Brabant)

Het resultaat uit de evaluatie is helder. Nu is het aan de provincie om samen met de regio’s de stappen naar de toekomst te zetten. 

Meer informatie: Jacky Lodewijks, Mobycon, (073) 523 10 65 en
Marcel Slotema
Forseti, (073) 523 10 60. 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl