[08-04-2013]

Een eigen regiecentrale: nieuwe kansen voor de toekomst

Een regiecentrale biedt een oplossing voor een duurzaam doelgroepenvervoer. Door decentralisatie van het AWBZ-vervoer komen kosten en baten van doelgroepenvervoer nog meer in één hand te liggen. Dit vraagt om slimme en innovatieve oplossingen voor de toekomst. Een oplossing is de centrale regie over het vervoer te scheiden van de uitvoering. Forseti heeft vorig jaar zeven gemeenten in de Oosterscheldregio ondersteund bij de opzet, inkoop en implementatie hiervan. Tevens hebben wij de benodigde kennis vergaard bij onze collega’s in Zweden en Denemarken.

In de traditionele wijze van aanbesteding zijn de verschillende vervoersfuncties bij de vervoerder in contracten vastgelegd waardoor gemeenten minder flexibel zijn in het bieden van maatwerk en het realiseren van mogelijke bundelingen van verschillende soorten vervoer. Door scheiding van deze functies ontstaan nieuwe kansen om meer regie op het vervoer te voeren door gemeenten, hierdoor beter te kunnen sturen op de kwaliteit van het vervoer en om een verdere integratie van het WMO vervoer met het openbaar vervoer te realiseren.

Peter Verburg, beleidsadviseur van het SWVO, is zeer tevreden over de ervaringen tot nu toe in zijn regio. De aanbesteding is succesvol afgerond en het nieuwe vervoerssysteem is sinds 1 augustus 2012 operationeel. De ervaringen van zowel klanten, gemeenten als de vervoerder zijn zeer positief. De klanttevredenheid over de Regiotaxi-Oosterschelde scoort hoog (8,1) en de uitvoering van de Regiotaxi-Oosterschelde via de eigen centrale is een succes. Aspecten als klantvriendelijkheid en stiptheid zijn aanzienlijk verbeterd en dit komt vooral door de directe invloed van de eigen centrale op de uitvoering van het vervoer.  Voor meer informatie over de ervaringen in de Oosterschelderegio kunt u contact opnemen met Peter Verburg.

Voor meer informatie over de kansen en mogelijkheden van een regiecentrale kunt u contact opnemen met Harald Faber via (073) 523 10 60.



 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl