[05-12-2012]

'Met de trein heb ik meer vrijheid'

REPORTAGE OV-MAATJES

3 Vrijwilligers begeleiden kinderen speciaal onderwijs in openbaar vervoer

Door Daniƫlle Molenaar

Coevorden De 12-jarige Peter Croezen loopt op het treinstation in Coevorden rechtstreeks naar de automaat om zijn OV-chipkaart op te waarderen. Marlies Folkers (26) zorgt voor het saldo. Zij is het OVmaatje van de jongen die naar Hardenberg reist om naar het speciaal basisonderwijs te gaan. Hij doet mee aan een project van het Team Werk & Bentheimer van de gemeente Coevorden. Binnenkort kan de jongen zelfstandig reizen en is hij niet meer aangewezen op het vervoer met een taxibusje.

Het is koud op het perron. Gelukkig komt de trein van tien voor acht deze morgen mooi op tijd. Peter stapt samen met zijn OVmaatje in. Sinds kort gaat hij wekelijks twee keer onder begeleiding met de trein naar school. De andere dagen gaat hij samen met andere kinderen in speciaal taxivervoer. "Ik ga liever met de trein", zegt Peter. "Dan heb ik veel meer vrijheid."

Marlies Folkers is al enige tijd OVmaatje. Ze verloor haar baan als onderwijsassistente. Via de gemeente kwam ze als uitkeringsgerechtigde bij de Bentheimer terecht. Het OV-project dat zij nu als vrijwilligster doet, sprak haar meteen aan. "Met leerlingen uit deze doelgroep heb ik ervaring. Je moet het wel leuk vinden om kinderen te begeleiden."

Folkers vindt dat de 12-jarige Peter het al heel goed doet. "Hij is behoorlijk zelfstandig. Meestal krijgen kinderen zes tot acht weken begeleiding. Hij kan misschien al sneller alleen met de trein reizen. Het belangrijkste is dat de kinderen weten hoe alles in het openbaar vervoer werkt, zodat ze voldoende vertrouwen hebben dat ze het zelf kunnen."

De jonge Coevordenaar gaat binnenkort twee in plaats van drie keer in de week met de trein. "Daarna gaat hij het alleen proberen. Het OVmaatje blijft nog wel beschikbaar. "De leerling of de ouders kunnen altijd bellen als ze hulp nodig hebben." Meestal gaat de vrijwilliger mee tot aan school. Bij Peter Croezen hoeft dat niet. Op station Hardenberg sluit hij zich aan bij een andere groep kinderen. Samen lopen ze naar school.

Eerder heeft Peter verteld dat hij vanuit groep zeven van de basisschool in Coevorden is overgestapt naar de Professor Waterinkschool voor speciaal onderwijs in Hardenberg. "Op mijn oude school ging het in de les te snel voor mij. Het was beter voor mij om naar een andere school te gaan. Nu kan ik goed meekomen met de rest van de klas."

De gemeente is tevreden over het verloop van het project. De kinderen krijgen een trots gevoel, omdat zij zelfstandig naar school kunnen reizen. Zij kunnen de reiservaringen die ze nu opdoen gebruiken in hun verdere leven. Bovendien kan het helpen om de vervoerskosten te laten dalen, want aangepast leerlingenvervoer is duurder voor de gemeente dan trein of bus.


Peter Croezen leert reizen met de trein onder begeleiding van Marlies Folkers. Hier stappen ze in de trein naar Hardenberg.
Foto: Jan Anninga bron: Dagblad van het Noorden 05 december 2012.

Kijk hier het originele artikel

bron: Dagblad van het Noorden
05 december 2012

 


Lees hier meer informatie over OVmaatje.

   
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl