[29-06-2012]

Yoran uit de taxi in de trein

In een uur reed hij van Ommen naar Almelo, naar zijn school 't Nijrees. Nu gaat hij zelfstandig met de trein. "Voordeel is dat ik in de trein nu al huiswerk kan doen. Thuis hoef ik minder tijd te besteden aan mijn huiswerk." De vijftienjarige scholier gaat sinds zijn zevende naar speciaal onderwijs omdat hij een leerachterstand had opgelopen en kampte met gedragsproblemen. "Eerst ging ik naar speciaal onderwijs in Hellendoorn. Daar kun je niet met het openbaar vervoer komen, dus ik was wel verplicht om met de taxi te reizen."

De overgang naar het voortgezet onderwijs bracht zo'n grote verandering, dat Yoran niet gelijk koos voor zelfstandig reizen. "Ik wilde het wel gaan doen, maar pas als ik helemaal aan school en alles gewend was."

Yoran's moeder kwam met het voorstel dat het goed voor hem zou zijn om zelfstandig te leren reizen. "Volgend jaar moet ik lessen volgen op twee schoollocaties. Dat kun je niet praktisch invullen met taxivervoer." De scholier wilde het wel eens proberen. Met Joris (18), zijn 'maatje' (betaald uit het persoonsgebonden budget van Yoran, red.) is hij de reisroute gaan ontdekken. "Eerst een keer in de vakantie, zodat ik niet naar school hoefde. Ik moet eerst de trein van Ommen naar Mariënberg en daar overstappen op de trein naar Almelo. Dan nog een overstap voor het laatste stukje naar Almelo - De Riet." De reis beviel hem gelijk goed. "De trein is mooi, vooral die naar Almelo. Het lijkt net een bus, dat treinstel heeft zoveel glas."

Yoran heeft goede afspraken kunnen maken met de school. Moeder Jeanine Kuijer legt uit: "Yoran kan in paniek raken als er iets niet goed gaat in de planning. Op school kon hij de afspraak maken dat het geen enkel probleem is als hij te laat komt omdat er een storing of vertraging is. Dat gaf rust, want hij kan er slecht tegen als hij zijn afspraak niet na kan komen."

Volgens moeder Kuijer kun je een kind pas zelfstandig laten reizen als het er aan toe is. "Dwang werkt averechts. Twee jaar terug had dit nog echt niet gekund. Toen had hij moeite met veel dingen."

In de krokusvakantie zette Yoran zijn eerste schreden op het OV-pad. "Vanaf april heb ik nu al een treinabonnement. Het gaat heel goed." De taxi vond Yoran geen straf. "Ik wist meestal wel welke chauffeur ik zou krijgen. Ik was altijd op de hoogte van alle nieuwtjes", lacht hij. Maar toch was het niet ideaal. "Ik kon niets doen tijdens het rijden. Soms zat ik in een volle taxi, ook niet altijd even leuk. En als ik een keertje eerder vrij was, had ik een probleem. Dan kon de taxi niet komen."

Yoran kon dus afgemeld worden voor de regeling leerlingenvervoer van de gemeente. "Dat het zo snel kon, hadden we niet verwacht. Maar het gaat hartstikke goed", aldus Jeanine. De consulent leerlingenvervoer was blij. "Niet uit kostenbesparing, wel omdat Yoran nu zo zelfstandig is geworden. Ook als moeder wil je dat je kind zo zelfstandig mogelijk functioneert in de maatschappij."

Ondertussen heeft Yoran allemaal nieuwe kennissen opgedaan. "Ik maak grapjes met de conducteur en vaste reizigers waarmee ik vaak samen in de coupé zit. En als ik een keer vroeger klaar ben, kan ik zó naar huis gaan."

 Bron: De Stentor: Yoran heeft op 28 juni 2012 de Kick-Off meeting van MEE op weg in de gemeente Ommen geopend 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl