[07-01-2010]

Duurzaam inkopen

Wat houdt duurzaam inkopen in?
Wat wordt eigenlijk verstaan onder ‘duurzaam inkopen’? Bij duurzaam inkopen wordt rekening gehouden met milieu en sociale aspecten.

Maar welke aspecten zijn van belang voor het leerlingenvervoer? SenterNovem (het agentschap van het ministerie van Economische Zaken) heeft voor een groot aantal producten en diensten een document opgesteld met criteria. Deze criteria kunnen als leidraad worden gehanteerd bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere ‘Het Nieuwe Rijden’, milieuzorgsysteem en milieueisen die gesteld worden aan het in te zetten materieel.

Binnen aanbestedingsland hoor je steeds vaker dat duurzaam ingekocht moet worden. Ook bij aanbestedingen van overheidsopdrachten speelt dit meer een rol. Overheden zien het belang in van duurzaamheid en waar mogelijk wordt dit ook zoveel mogelijk meegenomen in de inkoopprocessen. Dit is ook binnen de aanbesteding van bijvoorbeeld het leerlingenvervoer het geval.

Forseti ziet het belang in van duurzaam inkopen en adviseert de aanbestedende diensten hierin bij de aanbestedingen van het vervoer. Het document van SenterNovem vormt hiervan een onderdeel en de diverse criteria worden toegepast op de situatie en wensen van de aanbestedende dienst.

Naast de criteria van SenterNovem, die met name zijn gericht op het milieu, kan ook nog worden gedacht aan het opnemen van sociale criteria.

Het aanbestedingstraject
Met het bovenstaande in ons achterhoofd is het belangrijk om tijdens het aanbestedingsproces bij ieder criteria dat wordt opgenomen, te realiseren wat dit voor gevolgen heeft, zowel financieel als op de uitvoering van het vervoer. Het is van belang om  een goede balans te vinden in de gestelde kwaliteitscriteria en het prijskaartje dat daaraan hangt. Daarnaast is het belangrijk om bij ieder criterium dat wordt opgenomen al verder te denken dan het aanbestedingstraject zelf. Doet de vervoerder wel wat is gevraagd en wordt wel voldaan aan de gestelde eisen?

Forseti is van mening dat je alleen eisen moet stellen die in de praktijk te realiseren en te controleren zijn en niet ten koste mogen gaan van de kwaliteit en/of veiligheid van het vervoer.

Vandaar dat wij ons niet alleen beraden op welke eisen gesteld kunnen of moeten worden in het programma van eisen, maar ook hoe deze eisen te handhaven zijn. Duurzaamheideisen opnemen in het programma van eisen leidt in de meeste gevallen tot hogere kosten. Wij vragen ons af hoe hier juist mee omgegaan moet worden. Staat de contractduur in verhouding tot de investering? Dit is de vraag die wij ons stellen en waar wij onze opdrachtgevers advies over geven.

Wilt u meer informatie over duurzaam inkopen? Neem dan contact met ons op via 073 – 523 10 60



 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl