[05-05-2010]

Beleidsondersteuning leerlingenvervoer Zwolle


Gemeente Zwolle heeft net als elke andere gemeente in Nederland een Verordening Leerlingenvervoer. Deze regeling heeft tot doel om aan ouders een bijdrage te leveren in de vaak hoge kosten van het vervoer van kinderen naar school.

De gemeente wordt al jaren geconfronteerd met overschrijdingen in het leerlingenvervoer. De wens bestond om de kosten van het leerlingenvervoer te beperken tot het bestaande budget. Haaks op de gewenste kostenbesparingen staan de geluiden in de gemeenteraad die gericht zijn op kwalitatieve impulsen en uitbreiding van het leerlingenvervoer. Er is behoefte ontstaan aan begeleiding (ouders of vrijwilligers of professionals) in de bussen, kleinere bezettingen of eventueel andere ideeën om de problemen op te lossen. Onderzocht moet worden welke beleidsmaatregelen of selectie van beleidsmaatregelen leiden tot kwalitatieve verbetering van het Zwolse leerlingenvervoer zonder dat dit extra geld kost.

Voor het analyseren van de huidige uitvoering, het trekken van conclusies en het doen van aanbevelingen heeft gemeente Zwolle Forseti gevraagd dit onderzoek uit te voeren.

Interview Henk Procé, afdelingshoofd Planning, Control en Ondersteuning gemeente Zwolle

“Wij hebben Forseti een tijd geleden ingeschakeld voor een beleidsanalyse. Wij merkten dat de kosten voor het leerlingenvervoer zodanig stegen dat wij graag wilden weten of er een mogelijkheid was om dit tijdig bij te stellen.Uit de analyse kwam naar voren dat teveel kinderen nog met aangepast vervoer naar school worden gebracht in Zwolle. Één van de adviezen van Forseti was om een hogere drempel voor de beoordeling van het leerlingenvervoer in te voeren. De vraag was hoe we dit gingen aanpakken en communiceren. Tijdens het uitvoeren van het nieuwe beleid kwamen wij er achter dat we een beetje verdronken in het werk. Wij konden de beleidsomslag niet alleen aan. Ook omdat wij veel beleidsuitwerking vragen hadden. Wij hebben toen een beroep gedaan op Forseti. Wij krijgen nu één dag in de week hulp van Carolien Aalders. Zij werkt onder andere de beleidsonderwerpen uit.

Wij gaan de hogere drempel inderdaad toepassen en wij verwachten dat het wel problemen op gaat leveren met de ouders. Wij willen dit voorkomen door goed en helder te communiceren, duidelijk en om secuur te zijn in de aanvragen.

De samenwerking met Carolien verloopt zeer prettig. Zij is deskundig op het gebied van leerlingenvervoer. En helpt ons goed om alle aanpassingen uit en door te voeren. Ik heb sowieso het idee dat Forseti goed op de hoogte is van alle in’s en out’s op het gebied van leerlingenvervoer.”

Voor meer informatie over beleidsondersteuning in het leerlingenvervoer, kunt u contact opnemen met Harald Faber.




 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl