[14-05-2010]

Duurzaam aanbesteden


Duurzaam inkopen is het rekening houden met milieu- en sociale aspecten in alle fasen van het inkoopproces. Bij milieuaspecten gaat het om het effect van een product, dienst of werk op het milieu, bijvoorbeeld door energie of materiaalgebruik. Bij sociale aspecten kunt u denken aan thema’s als kinderarbeid of mensenrechten.

Overheden hebben zichzelf duidelijke doelen gesteld: de Rijksoverheid wil in 2010 voor 100 % duurzaam inkopen. De doelstelling betekent dat een organisatie vanaf 1 januari 2010 in zijn publicaties van aanbestedingen en offerteaanvragen alle duurzaamheideisen opneemt.

Maar welke aspecten zijn van belang voor het leerlingenvervoer? Agentschap NL (het agentschap van het ministerie van Economische Zaken), voorheen bekend als SenterNovem, heeft voor een groot aantal producten en diensten een document opgesteld met criteria. Deze criteria kunnen als leidraad worden gehanteerd bij het opstellen van de aanbestedingsdocumenten.

Forseti en duurzaam inkopen
Forseti ziet het belang in van duurzaam inkopen en adviseert de aanbestedende diensten hierin bij de aanbestedingen van het vervoer. diverse criteria uit het document van Agentschap NL worden toegepast op de situatie en wensen van de aanbestedende dienst. Forseti neemt eigenlijk alle criteria over. Echter heeft Forseti het advies over het gebruik van stille banden niet overgenomen. In het kader van de veiligheid is gekozen voor winterbanden.

Veiliger met winterbanden
Onlangs is over het gebruik van winterbanden nogal wat ophef geweest. Begin februari 2010 raakte in de buurt van Emmen een schoolbusje met acht kinderen door gladheid van de weg. Drie kinderen en de chauffeur raakten gewond. Het busje had geen winterbanden.

Vanaf oktober rijden met winterbanden verbetert de verkeersveiligheid. Bij temperaturen lager dan 7°C wordt rubber namelijk harder.  De winterband heeft een groter remvermogen, door het speciale rubbermengsel dat zich aanpast aan de lage buitentemperatuur. Daarnaast heeft de winterband kleine inkepingen in het loopvlak, waardoor de band meer grip heeft op een glad wegdek.

Diverse media hebben aandacht geschonken aan het feit dat maar weinig busjes met winterbanden rijden. Dit is niet altijd opgenomen in het Programma van Eisen (PvE) van de aanbesteding en vaak zijn de kosten van winterbanden ook duurder. Hierdoor zijn verschillende landelijke en lokale belangenorganisaties in actie gekomen en is er zelfs in de Tweede Kamer over gediscussieerd. Demissionair minister Camiel Eurlings komt later dit jaar met plannen om het gebruik van winterbanden te stimuleren. Ook kunnen adviesraden leerlingenvervoer de gemeente verzoeken om in het PvE bij de aanbesteding van het leerlingenvervoer winterbanden op te nemen. Hoewel winterbanden nog geen garantie zijn voor verkeersveiligheid, zal Forseti wel winterbanden adviseren bij lagere temperaturen.

Voor meer informatie over (duurzaam) aanbesteden, kunt u contact opnemen met adviseur Joanita Hoegen of adviseur Jelle Rikkers.



 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl