[21-05-2010]

Klanttevredenheidsonderzoek (KTO) Tytsjerksteradiel


Gemeente Tytsjerksteradiel treedt als subsidieverlener op voor het leerlingenvervoer in de gemeente. Ouders en verzorgers maken gebruikvan diverse subsidievarianten. Forseti is gevraagd een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren om een duidelijk beeld te krijgen van de ervaringen van mensen die te maken hebben met het vervoer en de verschillende subsidievarianten. De gemeente wil graag ervaringsinformatie over zowel de kwaliteit van de vervoerders als van de gemeente zelf.

Om antwoord te kunnen geven op de vraag hoe de ouders en verzorgers denken over de kwaliteit van de dienstverlening van de vervoerders en van de gemeente is een schriftelijke enquête onder de ouders en verzorgers en diverse scholen uitgezet. De vragenlijsten die zijn gebruikt zijn ontwikkeld door Forseti in overleg met gemeente Tytsjerksteradiel.

Interview Nefisa Lukovac, beleidsmedewerker leerlingenvervoer, verkeerseducatie en subsidie muziekonderwijs gemeente Tytsjerksteradiel

Kunt u in het kort uitleggen waarom u Forseti heeft ingeschakeld?
“Wij wilden een onderzoek laten uitvoeren om het leerlingenvervoer te verbeteren en om er achter te komen of de ouders en scholen tevreden zijn over de kwaliteit van het leerlingenvervoer. Een ander doel was om te kijken waar wij zelf goed of minder goed in zijn. Forseti was al bij ons bekend via Carolien Aalders en wij hebben veel vertrouwen in haar kunnen. In de offerte van Forseti werd onze opzet heel goed verwoord en zodanig deskundig opgezet dat wij een gesprek zijn aangegaan. Na het gesprek dat wij hebben gehad met Frank Beerens en Ronny Koning waren wij overtuigd van de deskundigheid van Forseti op het gebied van leerlingenvervoer en hadden wij het vertrouwen dat Forseti een goed onderzoek zou afleveren.”

Wat zijn de belangrijkste conclusies en aanbevelingen?
“Er is een tevredenheidsonderzoek gehouden onder ouders en scholen en een controle bij de vervoerders. Hieruit kwam naar voren dat de ouders en de scholen zeer tevreden zijn over de kwaliteit van zowel het leerlingenvervoer als de gemeente. De ouders en scholen gaven wel aan dat de reistijden soms wat lang waren. Dit kwam ook naar voren bij de controle van de vervoerders. We hebben geëvalueerd met de drie vervoerders die het leerlingenvervoer uitvoeren. De reden dat de reistijden wat langer waren lag vooral aan de overdracht, dit is het moment dat de chauffeurs de kinderen overdragen aan hun ouders.”

Hoe wilt u dit gaan aanpakken/invoeren?
“Dat de overdracht langer duurt heeft vaak te maken met de ouders zelf en dat is een gevoelig onderwerp. Het is moeilijk om dit te verbeteren omdat we te maken hebben met een kwetsbare groep. We zijn nu bezig met een plan van aanpak op te stellen en we willen dit meenemen in de voorbereiding van het schooljaar 2010/2011.”

Wat vindt u van de samenwerking met Forseti?
“Ik ben zeer tevreden over de samenwerking en dat is de vervoerder ook. Totstandkoming van de definitieve rapportage werd op een zorgvuldige wijze gedaan. In deze periode konden zowel de gemeente als de vervoerder zelf aangeven wat nog niet helemaal duidelijk en nog niet voldoende overzichtelijk was. Het is duidelijk dat Forseti veel weet over het leerlingenvervoer en dat zij daarom goed advies kan geven.”

Voor meer informatie over een klanttevredenheidsonderzoek in het leerlingenvervoer, kunt u contact opnemen met Frank Beerens.



 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl