[02-12-2014]

Succesvolle studiereis naar Aalborg

Woensdag 26 november zijn we in de ochtendvroegte met 14 personen vanaf Schiphol afgereisd naar het Deense Aalborg. We hebben daar twee dagen lang alles kunnen zien en horen over de wijze waarop de Denen het doelgroepenvervoer in een regie-centrale organiseren. De trip naar Aalborg heeft voor iedereen ontzettend veel nieuwe kennis, inzichten, contacten en gezelligheid opgeleverd. Een geslaagde trip dus!

De groep bestond uit wethouders, beleidsadviseurs en vervoermanagers van gemeenten, provincies en brancheorganisaties. Het belangrijkste doel van de studiereis was om gedetailleerd inzicht te krijgen in de wijze waarop in Denemarken het doelgroepenvervoer wordt georganiseerd. Denenmarken volgt namelijk het regie-model waarbij de ritboeking en planning gebeurd door een onafhankelijke regie-organisatie. Een organisatiemodel dat op dit moment voor veel regio’s in Nederland een inspiratie vormt over hoe het doelgroepenvervoer in de toekomst hier georganiseerd kan worden.

Tijdens de trip hebben we gehoord en gezien hoe het regie-model in Denemarken is ontstaan, welke taken en verantwoordelijkheden bij welke partijen liggen en hoe deze verschillende partijen (gemeenten, regio’s, Flexdanmark en vervoerders) hier nu mee omgaan. En we hebben ook kunnen zien wat het effect van deze organisatieverandering in Denemarken heeft betekend voor de kosten van het vervoer en de bedrijfsvoering bij vervoerders. Daarnaast mochten we zien en horen hoe de Deense regiecentrale, die wordt uitgevoerd door de publieke organisatie FlexDanmark, in de praktijk opereert en op welke wijze vervoer wordt gecontracteerd. Kortgezegd hebben we in twee dagen tijd een heel goede kijk in de keuken gehad van de organisaties die betrokken zijn bij de aansturing en uitvoering van het doelgroepenvervoer in Denemarken. Kennis die wij en de deelnemers aan deze studiereis zeker kunnen en zullen toepassen op de Nederlandse situatie.

Bent u geïnteresseerd in het Deense regie-model voor het doelgroepenvervoer en de studiereis, neem dan contact op met Harald Faber of Jacky Lodewijks 
Forseti | Hoff van Hollantlaan 6 | 5243 SR Rosmalen | t (073) 523 10 60 | info@forseti.nl | www.forseti.nl